Nieuws juni 2013
     


Kijk ook op de website
 

 

Nieuwe groepstentoonstelling in Galerie KNH    

Vanaf 1 juni tot en met 28 juni 2013 is er weer een nieuwe groepstentoonstelling in Galerie KNH. Gastkunstenaars zijn Marc Valk, Gideon Kalkman, Sandrina Kreek en Marlène Sjerps.

Marc Valk is geboren aan de kust en vanuit dit perspectief hanteerde hij een snelle techniek en schilderde een kleine serie ‘aan Zee’ op doek. Hij gebruikte taferelen uit de vorige eeuw, voerde ze uit in nieuwe kleuren en vrijwel iedereen wordt vrolijk van dergelijke zeegezichten.

Marlène Sjerps woont aan de kust en wordt niet gehinderd door culturele ballast of andermans ideeën, een geheel eigen stijl die zich nog steeds door ontwikkelt.
Conceptueel denken, in haar eerdere werken, heeft plaats gemaakt voor stijl, duidelijke lijnen en een vastomlijnde visie. De beelden van Marlène Sjerps worden momenteel gegoten bij de toonaangevende kunstbeeldgieterij Binder te Haarlem. De firma Binder giet onder meer beelden voor (de erven) Mari Andriessen (De Dokwerker), Nic Jonk,  Truus Menger, Kees Verkade en Willem Lenssinck. 

Gideon Kalkman ontdekte een creatieve vormentaal door stalen afvalmaterialen in diverse vormen en maten aan elkaar te lassen. Hij werkt vaak met restvormen, vaak verwrongen en noemt dit zelf ‘wild staal’. Hij combineert zijn 2 ambachten nl. glas en staal en komt tot zijn inspiratiebron, de natuur, waar vogels en vlinders tot leven komen.

Sandrina Kreek laat een bijzondere reeks keramische beelden zien, die een ode aan de natuur zijn. Volgens Sandrina Kreek is alles vergankelijk, en “Dat wat overblijft” herinnert haar aan aardse objecten die eeuwenlang blijven bestaan….skeletten, fossielen, schelpen, horens. De beelden zijn handgemaakt uit aardwerk- en steengoedklei, soms in combinatie met paperclay, en kunnen zowel staand als hangend geplaatst worden.
Tijdens de Spaarnekunstroute van 2 juni is de tentoonstelling te bezoeken van 13.00-17.00 uur.
De normale openingstijden zijn op vrijdag, zaterdag en 1e zondag van de maand van 13.00-17.00 uur.
Galerie KNH, Gedempte Herensingel 4, 2032NS Haarlem

www.galerieknh.nl
galerieknh@gmail.com
Kijk ook op de facebookpagina

 
 
   Nieuws mei 2013
 
Lang verwacht en op 5 mei 2013 gerealiseerd:

GROTE OVERZICHTSTENTOONSTELLING VAN DE
SPAARNE KUNSTROUTE

Een compositie van de uitingen van alle deelnemers aan de SKR door, en in, het JAN&PIET MUSEUM. Alles door elkaar, nooit eerder vertoond, niet te missen!

Nieuwe foto-expositie in galerie SPW59
The sky is not the limit
Luchtvaartfotografie van JPC van Heijst
7 April tot 1 juni 2013Een selectie foto's gemaakt door Christiaan van Heijst.
Gepassioneerd vlieger én fotograaf, een ideale combinatie die unieke foto's oplevert. Christiaan vloog voor het eerst op zijn 14e en beroepsmatig vanaf zijn 21e en heeft zijn Nikon camera altijd bij zich. Het mooiste vindt hij het vastleggen van situaties en plaatsen waar normaal niemand komt. Dat kan variëren van de cockpit tijdens de vlucht tot een ver onbekend dorpje waar dan ook ter wereld. Geniet van deze "vlucht" en bezoek deze unieke expositie.
www.Pbase.Com


>
Nieuw in Galerie SPW59
Bastiaan (1979) heeft al zijn hele leven veel getekend. Vanaf 2002 heeft hij er voor gekozen om zijn werken ook openbaar aan te bieden. Zijn motto is, schilderijen te maken die hij zelf mooi vindt, maar niet onbelangrijk, die ook andere mensen mooi vinden. Zijn passie voor moderne kunst blijkt uit het feit dat Bastiaan een groot verzamelaar is van hedendaagse kunst. Zijn grote voorbeelden zijn Herman Brood en Fabian. Door deze twee kunstenaars laat hij zich dan ook veelvuldig inspireren. De dikke lijnen, de felle kleuren en de eenvoud staan centraal in de werken van Bastiaan.

 
Kiik ook op: galeriespw59.nl

37PK Platform voor Kunsten presenteert de exposiitie
Portable Paradise van Tom Abbink
Te zien van 8 maart t/m 5 mei 2013

De Haarlemse kunstenaar Tom Abbink is gefascineerd door de drang van de mensheid om via creaties dichterbij het paradijs te komen; een drang die gepaard gaat met ontdekkingen en verwoestingen. Liefdevol verbeeldt Abbink deze eeuwigdurende ontdekkingsreis in melancholische, absurdistische en utopische tekeningen.


Kijk ook op 37pk.nl
Kunstenaars over terugkomst en herkomst
Vijf Turkse kunstenaars uit Emirdag zijn aanwezig en presenteren hun werk uit het
herkomstgebied waar veel Turkse Haarlemmers vandaan komen.
Acht kunstenaars vanuit Nederland tonen hun terugkomst met werk, geïnspireerd op een bezoek dat zij in oktober brachten aan Eskisehir en Emirdag.
Deze expositie in De Waag en de bijbehorende catalogus vormen onderdeel van een lange serie exposities en contacten. Drie exposities werden georganiseerd in samenwerking met de Stichting Haarlem Emirdag: in de Kloostergangen, Philharmonie en De Waag. Vervolgens was er een uitwisselingsexpositie in samenwerking met het Haags Historisch Museum en een expositie in het Stedelijk Museum van Eskisehir samen met 13 plaatselijke kunstenaars. Tenslotte een samenwerking in Emirdag in het cultuurcentrum aldaar met 5 plaatselijke kunstenaars die wij nu als KZOD hebben uitgenodigd in De Waag.

Kijk ook op www.kzod.nl of download de folder

  

     


  Nieuws april 2013

Horizon Exhaling
Afsluiting op zondag 7 april.

Open tijdens Haarlemse Lente 8, 9 en 10 maart
(zaterdag 9 en zondag 10 maart van 12.00 – 17.00 uur).
Deelnemende kunstenaars: Stefan Gross, Nicholas Provost (BE),
Boris Tellegen en Bas Zoontjens

In de tentoonstelling Horizon exhaling staat de verbeelding van grootstedelijke architectuur centraal. De stad als organisme, gelaagdheid van gebouwen en door de mens bedachte structuren. Iedere kunstenaar belicht op geheel persoonlijke wijze een verschillende kant van het grootstedelijke, waarin de toeschouwer uitgedaagd wordt deze als persoonlijke beleving te ervaren en onderzoeken.Kijk ook op www.horizonverticaal.nl

Expositie:  From Bayou to the Neonlights

Tijdens de 25e editie van de Spaarne Kunstroute op de Scheepmakersdijk 43,
zondag 07 April 2013 van 13.00 uur t/m 17.00 uur.
 

Fictieve roadmovie waarin de Amerikaanse cultuur wordt verbeeld door foto's en schilderingen van het typografische Amerikaanse erfgoed.

Lees hier het persbericht.


Harm van Ee


Andrew Wajs

 

 
   
       


toegang website klik hier
Vlaggenschip Janus in de Spaarne Kunstroute op 7 april
 


Na de stremming door de bruggen van vorige maand is 'Janus' weer terug op zijn plek met nieuw werk van Jan de Vente. Geniet van de 'laagdrempeligheid' van onze Route en stap dus ook gewoon aan boord bij Maria en Jan de Vente. Leuk!
 
       

 
Nieuwe tentoonstelling Vangallery (3):
'3e GENERATIE' van 29 maart t/m 7 april
   

'Mijn politieke blik bij het verzamelen
van foto's'

PIET VAN LEEUWEN
VANGALLERY
HAGESTRAAT 18
HAARLEM
T 023-5334361E
piet@vangallery.nl
www.vangallery.nl

Vangallery is geopend
vrijdag en zaterdag
van 13.00-17.00 uur en
elke 1e zondag
van de maand tijdens de
Spaarne Kunstroute
van 13.00-17.00 uur

n.b. ook te zien: voorjaars-bloemen
& bijenkasten


Voor meer info: www.vriendenvandebakenes.nl/

Inloopborrel bij KNH (iedere zaterdag)

Op 20 april heeft Arjan Bosch met zijn thema VOW (van onbekende waarde) aandacht gevraagd voor het begrip "waarde". Hij presenteerde daarbij ook vier soorten zelf ontworpen en geproduceerde betaalbiljetten (voorbeeld zie onder). Deze zouden op een totaal andere wijze moeten gaan rouleren. Liselot Been gaat deze week vanuit een ander perspectief door op hetzelfde thema: wat is van waarde en welke rol speelt de kunstenaar daarin.

Toegang: breng jouw favoriete drankje mee
Inloopborrel van 15.00-17.00 uur (iedere zaterdag)
Adres: Galerie KNH, gedempte Herensingel 4 (locatie 19 SKR, t.o. Amsterdamse Poort). Lees verder op: www.galerieknh.nl

 

Een van de biljetten. Kijk voor meer details en visie op www.arjanbosch.nl

Kijk ook op galerieknh.nl

     


  Nieuws maart 2013
 

toegang website klik hier

   

VIJFDE JAARGANG RONDJE BAKENES & 25ste EDITIE SPAARNE KUNSTROUTE

Bezoekers waren vorig jaar zeer enthousiast over dit gecombineerde evenement. Ook dit jaar bundelen wij de krachten en dat levert een ongekend gevarieerde dag op. Als feestelijke toevoegingen zijn er bijvoorbeeld een rondvaart bij het Rondje Bakenes en een Eat In, georganiseerd door Slow Food Haarlem. De deelnemers zijn te gast bij Kunstenaars Noord-Holland (KNH, locatie 19) met een omlijstend programma van voordrachten en vertolkingen. De afwisselende optredens (zie alle links) zijn uiteraard ook te delen door passanten.

De prachtige poster van 'Rondje Bakenes' met verwijzing naar het bijzondere programma staat bij nieuws.
Voor meer info: www.vriendenvandebakenes.nl

Lees hier het artikel uit het Haarlems Dagblad van 3 april 2013


Kunstzinnige ijzerwerken en schilderachtige viltobjecten bij Spaarnwouderstraat 69 zw (locatie 14)

Ook in maart zal er werk te zien zijn van gastexposanten Ron Felix en Rita Koolen.

Het werk van Ron ademt de sfeer en volgt de vloeiende lijnen die in de natuur terug te vinden zijn. Door het gebruik van diverse materialen naast smeedijzer zoals hout, glas, keramiek en koper ontstaan gewaagde combinaties waarbij het gevoel een hoofdrol speelt. Zo laat hij andere disciplines zijn ambacht en vormgeving beïnvloeden waardoor nieuwe vormen en composities spontaan ontluiken. Kortom een zoektocht die steeds weer tot nieuwe verassingen leidt. Al het werk is te zien op www.ronfelix.nl

Rita Koolen maakt ruimtelijke objecten, wandkleden, shawls en raampanelen van vilt. De ruimtelijke objecten zijn bolvormig en kleurrijk. Het lijkt op keramiek, maar de zachtheid en kleur van het materiaal geeft een andere dimensie. Haar wandkleden vallen op door de vorm en het kleurgebruik. Net als bij de andere werken wordt in de wandkleden ook gebruik gemaakt van andere materialen dan wol. Hierdoor ontstaan mooie structuren en accenten in het vilt. Naast het maken van stevig en compact vilt creëert zij transparant werk. Haar shawls zijn soepel en zacht, een genot om te dragen.
www.ritakoolen.nl

 


 


Rita Koolen: object Vis

 


 


Rita Koolen: object 1


 


Tentoonstelling 'Zelfkant'
KNH (locatie 19) van 17 februari - 29 maart


Op 17 februari opent Galerie KNH om 16.00 uur een nieuwe tentoonstelling, getiteld ‘Zelfkant’. Middels fotografie, digital art, street art, installatie en beelden geven KNH-leden en gastkunstenaars hun persoonlijke invulling aan dit thema. De jonge Amsterdamse band Unbekannt opent de tentoonstelling.

Lees hier het persbericht  of kijk op galerieknh.nl
Lieveding (9), galerie en winkel met een hart...

Zondag 2 juni & 7 juli:
GROTE UITVERKOOP in kleine winkel Lieveding.


Bijzondere cadeaus zijn in deze kleurrijke winkel genoeg te vinden. Producten van bijzondere projecten, vilten sjaals met mooie borduurwerkjes of kant van toen. Op dit moment zijn er de handgemaakte krukjes en bijvoorbeeld tassen van brandweerslang en oude tenten of vilt met bijzondere borduurwerken.
Lieveding zit aan de Spaarnwouderstraat nr. 68.

Meer over onze Lieveding::
www.ipauratu.org
www.moonsdesign.eu/page/lieveding
www.erisermaar1van.nl
www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

      


Ook dit jaar wordt het weer gewoon lente.
Om die reden presenteert Jan Heijer de speciale thematentoonstelling
"Het Kruis. In al zijn verscheidenheid."

Als kind kwam Heijer veelvuldig in contact met Het Kruis. In veel gevallen was het lichaam van Christus daaraan genageld. Een volledig vanzelfsprekend beeld, totdat een ongelovig vriendje opmerkte dat het eigenlijk heel gruwelijk was. Hoe een martelpaal verwordt tot een vrolijk Pasen, het kan gek lopen. Dit - en andere onverwerkte (jeugd)trauma's - is komend weekend te zien in het Jan en Piet Museum.

Openingstijden:
zaterdag 9 en zondag 10 maart, 13-17u.
OP ZONDAG 10 MAART OM 16.00 UUR muziek en gedichten en verhalen en plaatjes kortom een heleboel van alles wat.
Locatie: Jan en Piet Museum, Dijkstraat 10 Haarlem
toegang website klik hier

"HARAJUKU GIRLS" - foto-expositie Alexa Hillen in Galerie SPW59 - Japan, een land van perfectie...

Harajuka girls zijn trendy hangjongeren rondom het metrostation Harajuka in Tokio. Hangjongeren met een stijl die niet in één genre te vangen is. Naast modieuze kleding maken haardracht, haarkleur, piercing, schmink het fotogenieke plaatje compleet. Deze unieke straatmode heeft Harajuka bekend gemaakt als modehoofdstad met artikelen in Japanse en internationale magazines zoals Kera, Tune, Gothic & Lolita, Bible en Fruits.Bekende mode-ontwerpers komen uit deze broedplaats vol ideeën en inspiratie. De Harajuka girls van de expositie zijn "gewoon" op straat gefotografeerd. Om de foto's goed tot zijn recht te laten komen is de achtergrond zwart gemaakt. Het zijn dus géén studiofoto's van fotomodellen, maar weergaves van een ons onbekende, maar zeer fotogenieke scene uit het dagelijkse leven in Tokio.

   

   
  Nieuws februari 2013
 
Nieuw bij Galerie SPW59

Porcelein van Petrus Griepink uit Badhoevedorp

Dit porcelein is erg bijzonder vanwege het feit dat het door de moeilijkheidsgraad weinig voor komt in Nederland. Petrus Griepink echter beheerst deze vaardigheid wel.
Het merendeel van zijn werk is opgebouwd uit tientallen laagjes porseleinklei die van te voren zijn ingekleurd met hittebestendige keramische kleurstoffen die op 1260 graden worden meegebakken. De zuiverheid van het materiaal, de mogelijkheden om flinterdun en uitdagend te werken spreekt tot de verbeelding als je zijn werk ziet. Het werken met deze materie vraagt naast materiaalkennis en technische vaardigheid ook een bijzondere creativiteit en zin voor vormgeving. De materie is zo breekbaar en broos, maar eens gebakken zo sterk en tijdloos. Door alle eenvoud blijft het porselein zijn puurheid behouden, al dan niet ingekleurd. De zijdezachte afwerking zorgt voor een mooie balans tussen de hardheid van het materiaal en de aaibaarheid van de buitenkant.
www.petrusgriepink.nl.
 

't is altijd lente bij atelier Ruud Jansen!

Ga naar de website van het janenpietmuseum.nl 

Is de poëzie die in uw stad of dorp geschreven wordt anders dan in een stad verderop? Kent een regio zoiets als een eigen poëtica? Wat maakt een gedicht een Haarlems gedicht? De dichter? De stad?

Binnenkort ontmoeten dichters uit Haarlem en omstreken, dichters van de Zaanse dichterskring. Een poëtische ontmoeting, waarbij de dichters een kunstwerk uit Galerie KNH bezingen en verder nog meer eigen werk voordragen.

Galerie KNH organiseert een dichtersmiddag en
u kunt er bij zijn!  


Zondag 3 februari 2013: poëzie in Galerie KNH aan de Gedempte Herensingel 4 in Haarlem, aanvang 14.00 uur. Een ontmoeting tussen muziek en poëzie, dichters uit Haarlem en de Zaanstreek. Beeldende kunst ontmoet het gesproken woord. De dichters bezingen de kunstobjecten in de galerie waar schilderijen, glas in lood, beelden en tekeningen ten toon worden gesteld.Zie ook www.galerieknh.nl, reserveren op galerieknh@gmail.com
Met medewerking van de dichters van de Haarlemse dichtlijn en de Zaanse Dichterskring. Improvisatiemuziek van het gelegenheidsgezelschap Oorus!

Lees verder voor informatie over de deelnemende dichters.

   
 


  Nieuws januari 2013


Nieuwe exposant bij Galerie SPW59:

Paul Werner (1961) www.pwkeramiek.nl is vanaf 1980 bezig met pottenbakken en is lid van de NVK. De basis is gelegd door de lessen van Attie Eissen. Daarnaast heeft hij verschillende cursussen in Nederland, België en Frankrijk gevolgd.Vanaf 1990 is zijn werk regelmatig te zien op keramiekmarkten en galeries in Nederland, Duitsland en België. Ook hebben verschillende winkels en galeries zijn werk in stock en is hij winnaar van de Keramuze en de Parelboomprijs. Paul geeft keramieklessen en verzorgt workshops in zijn atelier in de Bilt.


Performance van VOLTA om 13.00 uur in Galerie KNH


Volta is uit twee vrouwen geboren en ze is robuust, eigenzinnig en vrij. Volta heeft het verhaal 'Dansen op een vulkaan' geschreven. Fotootje Dit bleek mooi aan te sluiten op ket Kunstlijnthema. De bezoeker hoort het verhaal en kan er ook instappen. Tijdens dit verhaal is Volta bezig met schilderen.

Stippen, strikken en ruiten:
voor dat vintage gevoel in een nieuw jurkje!


House of Dots, bekend om haar op vintage geïnspireerde ontwerpen, ontwerpt jurken met een knipoog naar vervlogen tijden. Je vindt er ouderwets mooi gemaakte jurken met intrigerende namen als Bloody Mary, Nurse Coconut of Betty Blue Velvet.Bovendien vindt House of Dots het heel belangrijk dat kleding draagbaar is voor veel vrouwen, vandaar dat de maatvoering van S(34-36) t/m XXL(50-52) gaat.

Voor meer informatie: www.houseofdots.nl

  Uitwisselingsexpositie in de Waag

Uitwisselingsexpositie met Turkse kunstenaars uit Emirdag. KZOD exposeerde deze zomer met 6 kunstenaars in het Stadsmuseum van Eskisehir, nu in Haarlem en later nog in Brussel, in het kader van 400- jaar handelsbetrekkingen Turkije - Nederland en 50 jaar Turkse Gastarbeiders. Het thema is Herkomst en Bestemming, anders genoemd Migratie.
De expositie in de Waag is t/m 20 januari.
Open op donderdag t/m zondag van 13 - 17 uur.
"Il fratello di Raphaello"
Frank Zijlstra
Burgwaleiland (5)

     
  Nieuws december 2012    
     
 
Wintertentoonstelling Galerie KNH (6) 25 november 2012 - 5 januari 2013

Tijdens deze winterexpositie biedt Galerie KNH een wereld van verscheidenheid in olieverfschilderijen, porselein, beelden en grafiek. Hella Maas, George Enzlin, Bea Peter, Angela Bogaard, Anouk Henny en Maria Vlaar tonen portretten en figuren met een moderne, hedendaagse uitstraling. Zachte portretten tegenover duivelse vrouwen en grafisch uitgebeelde muzieklegendes. Coos van der Weerd komt met zes klei-portretten, die een antwoord vormen op de burka-verbodvoorstellen van Geert Wilders. De houten objecten van Jan Heijer verbeelden de mens op een vrolijke manier.

  Nieuws november 2012          

 


Extra programmering op 2, 3 en 4 nov.!Vrijdag van 22:00 tot 24:00
Opening van de tentoonstelling Au en Nacht van de Kunst
Dj Vin Rouge

Zaterdag van 12:00 tot 22:00
De tentoonstelling Au met tekeningen van Stefan Kasper, Vincent Uilenbroek, Erik de Bree en Tom Abbink is open voor het publiek en presenteert Carlijn Lotte Bartels haar permantente installatie in de gang!
 
Zondag van 12:00 tot 22:00
Soep op Zondag meets Horizonverticaal.
Voor de muzikale line-up is gekozen voor een deels lokale programmering met de jonge talenten:

Muziek:
Baptist Sound, zweverig/broeierige live electronica.
dj's Moes en Sjef Rolet, Haarlemse helden.
Naast lokaal talent is er ook ruimte voor een optreden vaneen talentvolle Zuiderbuur: Title(music) komt live set doen.

Kunst:
De tentoonstelling Au met tekeningen van Stefan Kasper, Vincent Uilenbroek, Erik de Bree en Tom Abbink

Eten:
Camilo Barreto (Venezuela/Den Haag) neemt u mee op een culinaire reis. Zijn hapjes worden in de zaal voor u klaar gemaakt en is een performance op zich!

Voor meer info: www.horizonverticaal.nl
Tentoonstelling Galerie KNH
tijdens de Spaarnekunstroute 4 november

De tentoonstelling omvat Urban street-art, fotografie, mixed media, beelden, glas en installatie. Elke kunstenaar of fotograaf heeft haar/zijn eigen intepretatie gegeven over het thema 'dansen op de vulkaan'.

Deelnemende kunstenaars: Hanneke Bruijnje; Daniel Döbner; Walda Mees; Loes Watchman; Peter Bes; Dik Bol; Ronald Duikersloot; Bianca Visser; Liselot Been; Aad Mooijekind; Reineke Mooijekind en Ton Cabret

Lees hier het persbericht
 

  Nieuws oktober 2012          

tijdens de kunstlijn:
ruimtelijke slideshow,
jazzrecords, schilderijen

Scheepmakersdijk 43 Haarlem
zaterdag 03 & zondag 04 Novembervan 12.00 tot 17.00 uur

www.harmvanee.nl
www.flickr.com/harmvanee
tel: 0031(0)23-5366189
e.mail: rebierevanee@hetnet.nl
 
 
 
 


Marianne Kuiper exposeert de laatste maanden van het jaar in lunchroom t' Teylertje.
Zij heeft een verzameling van duizenden foto's, kaarten en prentjes. Gevonden zwart-wit foto's van families zijn haar grote inspiratiebron. Op het moment dat de foto gemaakt wordt is alles goed. Hoe gaat het verder met hun? Het is een blik in het menselijk bestaan. Hier maakt zij kleurrijke schilderijen van, die een bijzondere maar ook een vervreemde uitstraling kunnen hebben. In oktober 2012 exposeede zij in 't Teylertje samen met Ger van 'T Hoff, hij maakt o.a. collages.